Uncategorized

Feiten en fabels over maagzuur

maagzuur

Het goed functioneren van het spijsverteringskanaal is van het grootste belang voor de gezondheid van het gehele lichaam. Dit is bij veel mensen bekend, maar meestal denkt men aan het optimaal functioneren van de darm. Wat daarbij vaak over het hoofd wordt gezien is het belang van het hebben van (voldoende) maagzuur. En daar bestaan nog al wat fabels over.

Maar eerst: het belang van goed kauwen

De spijsvertering begint in de mond, waarbij het goed kauwen van het voedsel heel belangrijk is. Het is de bedoeling dat voedseldeeltjes door de kiezen goed vermalen worden, zodat wanneer het voedsel eenmaal in de maag is aangekomen het maagzuur er aan alle kanten goed bij kan komen. In de maag hoort het voedsel blootgesteld te worden aan een bad van maagzuur, waar het ongeveer twee uur in moet blijven. Dit is met name voor de vertering van eiwitten essentieel, deze worden dan namelijk omgezet in aminozuren, de bouwstenen van het lichaam.

Brandend maagzuur geen gevolg van te veel maagzuur

Veel mensen hebben last van ‘maagzuurbranden’, zo’n één op de vijf mensen heeft er wekelijks last van. Een groot fabel is dat men denkt dat dit door een te hoge productie aan maagzuur komt, tot gevolg dat mensen maagzuurremmers gaan gebruiken. Het tegenovergestelde is echter waar. De maag heeft aan de bovenkant een sluitspier die wanneer men gegeten heeft de maag dient af te sluiten als een soort deur die dicht gaat als je binnen bent. Deze sluitspier krijgt het signaal om te sluiten als voldoende maagzuur is geproduceerd door de maag om binnengekomen eten te verteren. Kan de maag niet voldoende maagzuur produceren, dan kan op den duur de sluitspier niet meer goed sluiten. Dat is het moment dat men delen van de maaginhoud naar boven krijgt. Dit ervaart men als een soort van ‘zure oprispingen’ of het zogenaamde ‘brandend maagzuur’.

Hierdoor denkt men dan dat er te veel aan maagzuur is en wordt er een maagzuurremmend tabletje genomen. Dit is echter zeer schadelijk voor het lichaam omdat deze tabletjes het al zo weinige maagzuur in de maag neutraliseren en het voedsel dan helemaal niet meer goed verteerd. Dit heeft vaak een disbalans van mineralen in het lichaam tot gevolg en met een zo’n laag gehalte aan maagzuur zal de sluitspier van de maag niet meer sluiten. Dan raak je dus ‘verslaafd’ aan de tabletjes, omdat je steeds meer en meer ‘brandende’ oprispingen krijgt met zo weinig maagzuur.

Minder maagzuur naarmate men ouder wordt

Een persoon van ongeveer 50 jaar oud maakt ongeveer de helft van de hoeveelheid maagzuur aan dan toen hij 25 jaar oud was. Dit verklaart ook waarom veel mensen in hun tienerjaren alles konden eten, inclusief de meest slechte fastfood combinaties, zonder daar noemenswaardige problemen van te krijgen. Dezelfde persoon kan dat rond zijn 40e beter helemaal niet meer doen, omdat er dan bij gebrek aan voldoende maagzuur allerlei directe problemen kunnen ontstaan. Uiteraard naast het feit dat het sowieso erg ongezond is om fastfood te nuttigen.

Wat zijn de gevolgen van te weinig maagzuur?

Door het tekort aan maagzuur begint ons lichaam problemen te krijgen. Allereerst en belangrijkst: de opname van de nodige voedingsstoffen wordt verstoord. Een gebrek aan aminozuren in het bloed geeft mindere beschikbaarheid van neurotransmitters, wat tot vervelende klachten kan leiden.

Te weinig maagzuur leidt daarnaast tot disbalans in de darmflora. Maagzuur hoort de eerste barrière te zijn voor ziekmakende bacteriën die door het zuur gedood horen te worden. Dit is duidelijk zichtbaar bij de hond, die als vleeseter zeer veel maagzuur aanmaakt en met gemak bedorven vlees kan eten zonder ziek te worden. Mensen die minder maagzuur aanmaken, krijgt dus te maken met allerlei ziekmakende bacteriën.

Hoe kan je een tekort aan maagzuur oplossen?

Gelukkig is dit tekort aan maagzuur op eenvoudige wijze op een natuurlijke manier op te lossen. Naast het nastreven naar een gezonde leefwijze, is gewoon zout, dat door de medische wetenschap totaal ‘verketterd’ is, een bouwsteen van ons maagzuur. Dit dient ongeraffineerd zeezout of Himalaya zout te zijn, anders werkt het niet. Eten van gefermenteerd voedsel, zoals rauwe zuurkool of andere gefermenteerde groenten/bonen, dragen bij tot een goede maagzuurproductie. Ook is het heel eenvoudig supplementen te nemen die maagzuur bevatten, namelijk Betaïne Hydrochloride, een maagzuur van plantaardige oorsprong. Dit supplement is voor veel mensen van levensbelang, dat wordt te weinig beseft.

Digesta: ondersteunt het spijsverteringsproces in de maag

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is dat de maag voldoende maagzuur tot zijn beschikking heeft. Dit is de belangrijkste eerste stap in ons verteringsproces. Ons supplement Digesta ondersteunt dit verteringsproces in de maag. De voordelen hiervan zijn dat het maagzuur en galvloeistof aanvult en dat het 100% natuurlijk is. Het bevat dus geen chemische stoffen of enkele pure ingrediënten. Probeer het ook eens.