Uncategorized

Biotine, het antwoord voor gezonde huid en haren

biotine walnoot

Een stralende huid en mooie haren zijn belangrijke kenmerken van je uiterlijk. Dit is voor veel mensen belangrijk en daarom ook goed om er aandacht aan te geven. Er is één ‘sleutelvitamine’ die gezonde huid en haren realiseert: biotine.

Biotine is een in wateroplosbare vitamine B-complex, dit betekent dat we alleen de hoeveelheid opnemen die we nodig hebben. Wat eventueel teveel is verlaat ons lichaam weer via de urine. Een teveel aan Biotine bestaat dus niet. Biotine is ook wel bekend als vitamine H, co-enzym R en vitamine B8.

Wat is Biotine precies en wat doet het?

Biotine wordt in alle cellen aangetroffen en is essentieel voor celmetabolisme. Biotine wordt gebruikt door alle levende wezens – planten, dieren en eencellige organismen. Bij dieren is biotine essentieel voor het metaboliseren van eiwitten en voor omzetten van suiker in bruikbare energie. Het draagt ook bij tot een gezond zenuwstelsel en helpt bij handhaving van een gezonde bloedsuikerspiegel. Maar biotine bevordert vooral een gezonde huid en haren van binnenuit.

Zoogdieren, ook wij mensen, kunnen geen biotine synthetiseren en moeten het dus verkrijgen uit voedingsbronnen. Helaas lukt niet iedereen dat. Een biotine-tekort is gelukkig zeldzaam onder mensen, maar wel heel gevaarlijk. Zo kan een tekort tijdens zwangerschap leiden tot een geboorteafwijkingen. Symptomen van biotine-tekort omvatten verder broze nagels, haaruitval, spierpijn, misselijkheid, vermoeidheid, bloedarmoede en een droge huid.

Welke voeding bevat Biotine?

Hoewel veel soorten dierlijk voedsel biotine bevatten, is het eiwitgebonden biotine. Planten bevatten ‘gratis’ biotine, dat een hogere biologisch beschikbaar heeft. Met een vegetarisch of veganistisch dieet kan je dus makkelijk een goede hoeveelheid biotine binnenkrijgen. Gezien de andere gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet, is het ook de gezondste keuze. Hieronder voedingsproducten waarin hoge concentratie biotine te vinden is:

Walnoten en pinda’s: alle noten bevatten biotine, maar de concentratie ervan ligt ver uit elkaar. De noten met de hoogste biotineconcentratie zijn pinda’s en walnoten. Deze bevatten zo’n 40 mcg per 100 gram.

Groene erwten: de meeste erwten bevatten veel biotine, maar vooral groene erwten. Deze erwten hebben 40 mcg biotine per 100 gram als ze vers zijn en 70 mcg nadat ze gedroogd zijn.

Rijstzemelen: Wat minder vaak gebruikt in dagelijks voedingsinname, maar rijstzemelen zijn een krachtige bron van biotine. In 100 gram bestaat uit zo’n 65 mcg biotine. Nog nooit gehad? Zeker eens de moeite waar om het dus te proberend.

Zonnebloempitten: Misschien wel de hoogste concentratie biotine dat gevonden wordt in een natuurlijk product. Zonnebloempitten bevatten zo’n 70 mcg biotine per 100 gram.

Wortelen en bloemkool: ook in groenten zit biotine, voornamelijk in wortelen en bloemkool. Hierin zit zo’n 25 mcg biotine per 100 gram.

Biotine als supplement

Biotine is een van de populairste supplementen ter ondersteuning van de gezondheid van onze haar en huid. Biotine stimuleert een stralende uitstraling door de huid van binnenuit op een verantwoorde manier te ondersteunen. Zelf ben ik groot fan en gebruiker van de Biotin van Global Healing Center. Deze biotine wordt gewonnen uit de gecertificeerde biologische Sesbania, een plant afkomstig uit Azië. In tegenstelling tot de traditionele synthetische, geïsoleerde supplementen, wordt dit natuurlijke biotine-supplementen verwerkt op een manier waardoor het de co-factoren en co-voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de beste opname en gebruik in het lichaam, oftewel: deze biotin heeft de allerhoogste biobeschikbaarheid.